شما اینجایید :
اشتراک گذاری

آشنایی با کاروانسراهای معروف ایران

 از جمله جاذبه‌های تاریخی و فرهنگی مهم کشورمان، کاروانسراها هستند که در دوران قبل از این محل برای استراحت کاروان‌ها و مسافران استفاده می‌ شدند. کاروانسراها نه تنها نمادی از معماری ایرانی هستند، بلکه گویای تاریخ غنی ایران می‌باشند. در این مطلب با برخی از معروف‌ترین کاروانسراهای ایران آشنا می‌ شویم.

کاروانسراهای معروف ایران

کاروانسرای بیستون (استان کرمانشاه)

کاروانسرای بیستون که از کاروانسراهای معروف ایران است در استان کرمانشاه، ۲ کیلومتری شرق شهر بیستون قرار دارد. این کاروانسرا به دستور شاه عباس صفوی و در نزدیکی کوه بیستون ساخته شد. این کاروانسرا دارای چهار برج و حیاط مرکزی است. در حال حاضر بخشی از این بنا به هتل بین‌المللی لاله تبدیل شده است که پذیرای مهمانان داخلی و خارحی است.

کاروانسرای قصر بهرام (استان سمنان)

این کاروانسرا در استان سمنان، ۱۲۳ کیلومتری جنوب گرمسار، نزدیک دریاچه نمک قرار دارد. از ویژگی‌های این کاروانسرا باید به این نکات اشاره کنیم که در دوره ساسانی ساخته شده و در دوره صفوی بازسازی شده است. این بنا در مسیر جاده ابریشم قرار دارد و نقش مهمی در تسهیل تجارت داشته است. معماری آن شامل حیاط مرکزی و چندین اتاق‌ است که برای استراحت مسافران ساخته شده بود.

کاروانسراهای معروف ایران

کاروانسرای شاه عباسی میبد (استان یزد)

این کاروانسرای معروف در استان یزد، شهر میبد، بلوار قاضی میرحسین ساخته شده است. از خصوصیات این کاروانسرا این است که با معماری چهار ایوانی و بیش از ۱۰۰ حجره، یکی از بزرگ‌ترین کاروانسراهای ایران میباشد. حیاط مرکزی آن با حوض هشت‌گوش و قنات آبرسانی، نمادی از معماری سنتی ایرانی است. امروزه بخشی از این بنا به موزه تبدیل شده است و توانسته گردشگران فراوانی را جذب کند.

کاروانسرای تی‌تی (استان گیلان)

استان گیلان، سیاهکل، دوراهی رودخانه‌های باباکوه و میثم‌رود، آدرس این کاروانسرای مشهور است. این کاروانسرا با معماری سنگی و دالان‌های کوچک، یکی از کاروانسراهای معدود در شمال ایران است. این بنا در دوره صفوی ساخته شده و امروزه به عنوان جاذبه گردشگری فعالیت می‌کند.

آشنایی با کاروانسراهای معروف ایران

کاروانسرای خانات (استان تهران)

در استان تهران، خیابان مولوی، جنوب چهارراه مولوی، این کاروانسرا را خواهید دید. این کاروانسرا معروف ایران، در اواخر دوره قاجار ساخته شده و یکی از بزرگ‌ترین کاروانسراهای درون‌شهری ایران است. معماری آن شامل حیاط مرکزی و ۵۲ حجره است که در زمان گدشته برای تجارت و استراحت مسافران کاربرد داشته است. کاروانسرای خانات در زمان فعلی به عنوان مرکز فروش خشکبار و جاذبه گردشگری فعالیت می‌ کند.

کاروانسرای دیر گچین (استان قم)

 ۸۰ کیلومتری شمال شرقی قم، در پارک ملی کویر این کاروانسرا واقع شده است. کاروانسرایی با قدمتی بیش از ۱۸۰۰ سال، که از معروف‌ترین کاروانسراهای ایران میباشد. معماری آن شامل آسیاب و ۴۴ اتاق، مسجد و حمام است که برای استراحت مسافران و کاروانیان طراحی شده‌ بود.

کاروانسرای رباط شرف (استان خراسان رضوی)

در استان خراسان رضوی، مسیر مشهد به سرخس کاروانسرای رباط شرف قرار دارد. این بنا در دوره سلجوقی ساخته شده و یکی از بزرگ‌ترین کاروانسراهای ایران است. این کاروانسرا در مسیر جاده ابریشم قرار دارد و معماری آن شامل حیاط مرکزی و تزیینات آجری است.

کاروانسرای شاه عباسی ده نمک(استان سمنان)

کاروانسرای شاه عباسی ده نمک  همانطور که از اسمش مشخص است در دوره صفویه ساخته شده است. این کاروانسرا دارای معماری جذاب است که چشم هر بیننده ای را به خود خیره میکند. محل قرارگیری این کاروانسرا در آرادان، روستای ده نمک میباشد. امروزه این کاروانسرا دارای اقامتگاه شده است که در فصول مختلف سال پذیرای مهمانان و مسافران بسیاری است. شما میتوانید با اقامت در این کاروانسرا شبهای بی بظیر کویر را تماشا کنید و برای ساعاتی از هیاهوی شهر فاصله بگیرید.

آشنایی با کاروانسراهای معروف ایران

کاروانسرای شاه عباسی (استان کرج)

محل ساخت این کاروانسرا، استان البرز، کرج، میدان شاه عباسی می باشد. این کاروانسرا در دوره صفوی ساخته شده و درون شهر کرج قرار دارد. معماری آن شامل حیاط مرکزی و چندین حجره‌ است. امروزه این بنا به موزه صنایع دستی و رستوران سنتی تبدیل شده است که بازدید از آن خالی از طف نیست.

سخن پایانی

کاروانسراهای ایران نه تنها نمادی از تاریخ و فرهنگ کشورمان هستند، بلکه امروزه به عنوان جاذبه‌های گردشگری و اقامتگاه‌های بوم‌گردی مورد استفاده اقراد بسیاری قرار می‌ گیرند. این کاروانسراهای معروف با معماری منحصربه‌فرد خود، گردشگر را به دنیای گذشته میبرند و لحظات خاطره سازی را برای او میسازند.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *